Maślankowe bułeczki drożdżowe w 45 minut – miękkie i zwiewne jak chmurka. Przepis.
Poznaj nasz przepis na maślankowe bułeczki drożdżowe, które przygotujesz w zaledwie 45 minut.
Te miękkie i puszyste bułeczki, doprawione łagodnym smakiem maślanki, idealnie nadają się na śniadanie lub jako dodatek do każdego posiłku. Ciesz się świeżym zapachem i niezrównanym smakiem tych domowych przysmaków, z których każdy piekarz będzie dumny.
Jakie składniki będą potrzebne do maślankowych bułek drożdżowych?
- 175 ml maślanki, podgrzanej
- 70 g masła, roztopionego i ostudzonego
- 3 duże jajka
- 535 g mąki
- 50 g cukru
- 1 opakowanie suchych drożdży
- 1 1/4 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka cynamonu, zmielonego
- 100 g rodzynek
Dodatkowo:
- 1 duże jajko
- 1 łyżka wody
- 90 g cukru pudru
- 1 łyżka mleka
- 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- Mąka na powierzchnię roboczą
- Masło do formy
Jak przygotować bułki drożdżowe na maślance?
Podgrzaną maślankę wymieszaj z masłem i jajkami. Mieszaj mikserem za pomocą haka do wyrabiania ciasta. Wymieszaj mąkę, cukier, drożdże, sól i cynamon. Teraz do miski miksera dodać płyn do mąki i wymieszać całość przez około 2 minuty, aż powstanie ciasto. Teraz wyrabiamy około 10 minut, aż będzie ładne i elastyczne. Ciasto wyłóż na stolnicę, ręcznie zagnieć rodzynki i uformuj kulę. Przełóż do miski i przykryj folią spożywczą, odstaw w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Może to potrwać do dwóch godzin.
Prostokątną formę do pieczenia (23,5 cm x 33,5 cm) wysmaruj masłem. Ciasto wyłożyć na blat posypany mąką, zagnieść i podzielić na dwanaście równych części. Uformuj okrągłe kulki, włóż do formy, przykryj folią i odstaw do ponownego wyrośnięcia na około 1 godzinę, aż podwoją swoją objętość, a szczeliny między nimi się zamkną. W międzyczasie rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Za pomocą ostrego noża zrób w każdej bułce duży znak X. Jajko roztrzepać z wodą i posmarować nią bułeczki.
Wstawić do piekarnika i piec około 25 – 30 minut, aż ciasto nabierze złocistego koloru i dobrze wyrośnie. Wyjmij bułki i pozostaw je do ostygnięcia na około 5 minut. Następnie wyprostuj odlew. Aby to zrobić, wymieszaj składniki, a następnie wlej lukier do X za pomocą łyżeczki na każdą bułkę. Podawać na ciepło lub schłodzone. Jeśli nie lubisz rodzynek, możesz je pominąć.
Comments are closed.