Sernik szwarcwaldzki z delikatną polewą czekoladową – Moja rodzina wyrywa sobie przepis z rąk.
Poznaj kuszący przepis na sernik szwarcwaldzki z niebiańską polewą czekoladową. Rozkoszuj swoje zmysły tym pysznym deserem z sernika szwarcwaldzkiego!
Składniki:
- 5 jajek (rozmiar M)
- 150g mąki
- 25 g proszku kakaowego
- 1 szczypta soli
- 50 g cukru pudru
- 100 g masła
- 1 słoik (720 ml) wiśni
- 1 opakowanie sosu w proszku o smaku waniliowym (do gotowania)
- 1000 g twarogu (40% tłuszczu)
- 100 g skrobi kukurydzianej
- 150 g cukru
- 1 laska wanilii
- 200 g ciemnej czekolady
- 120 g bitej śmietany
- 20 g tłuszczu kokosowego
- Tłuszcz do formy
- Mąka na powierzchnię roboczą
- Papier do pieczenia
- Suszony groszek
- Folia aluminiowa
Przygotowanie:
Nasmaruj tłuszczem formę do pieczenia (o średnicy 26 cm). Oddziel 1 jajko. Na ciasto kruche wymieszać mąkę, kakao, sól i cukier puder. Dodajemy żółtko i masło i zagniatamy gładkie ciasto. Rozwałkuj ciasto na posypanej mąką powierzchni roboczej i wyłóż nim dno formy. Schładzaj przez około 30 minut. Odcedź wiśnie i zbierz sok. Zmieszaj 4 łyżki soku wiśniowego z sosem w proszku na gładką masę. Pozostały sok wiśniowy zagotować, zdjąć z ognia i dodać zmieszany sos w proszku. Ponownie krótko zagotuj. Dodać wiśnie, przełożyć do miski, przykryć folią i odstawić do ostygnięcia.
Ciasto wyłóż papierem do pieczenia, połóż na nim suszony groszek i piecz w nagrzanym piekarniku (kuchenka elektryczna: 175°C / piekarnik z termoobiegiem: 150°C / gaz: patrz producent) przez 12-15 minut. Wyjmij, usuń suszony groszek i papier do pieczenia i pozostaw ciasto do ostygnięcia. Owiń szczelnie zewnętrzną stronę tortownicy folią aluminiową. Przekrój laskę wanilii na pół i wyskrob miąższ. Twaróg, pozostałe jajka, skrobię, cukier i miazgę waniliową wymieszaj na gładką masę. Na spód ciasta kruchego rozsmaruj połowę masy serowej.
Na wierzchu ułóż kompot wiśniowy, posmaruj pozostałą mieszanką serową i wygładź. Formę z tortownicą wkładamy do ociekacza wypełnionego gorącą wodą i pieczemy w piekarniku w tej samej temperaturze przez około 45 minut. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika i odstawić na kratkę do ostygnięcia na około 2 godziny. Posiekaj ciemną czekoladę. Śmietankę i tłuszcz kokosowy zagotować, zdjąć z ognia i dodać czekoladę. Pozostawić do rozpuszczenia, mieszając. Wyjmij ciasto z formy, zaciśnij je w formie i posmaruj polewą czekoladową. Schładzamy ciasto przez około 1 godzinę, następnie ostrożnie rozluźniamy krążek, kroimy ciasto na kawałki i podajemy.
Comments are closed.