Soczyste ciasto z kruszonką jabłkową z kremowym nadzieniem budyniowym. Każdy się zajadał i prosił o dokładkę.
Zanurz się w rozkoszy naszego ciasta z kruszonką jabłkową i delikatnym nadzieniem budyniowym!
Soczyste jabłka, chrupiąca kruszonka i pyszna warstwa budyniu sprawiają, że to ciasto to absolutna rozkosz dla zmysłów.
Składniki:
- 125 g masła
- 125 g cukru
- 250 g mąki
- 1 łyżeczka startej skórki z cytryny
- 2 jajka
- 1 punkt cukru waniliowego
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1/2 szt. budyniu waniliowego w proszku
- 250 ml mleka
- 30 g cukru
- 1 jajko
- 1 kg kwaśnych jabłek
Kruszonka:
- 200 g mąki
- 100 g cukru
- 125 g masła
- 1 opakowanie cukru waniliowego
Przygotowanie:
Masło, cukier, cukier waniliowy i skórkę cytrynową miksujemy na kremową masę, dodajemy jajka i dobrze mieszamy. Krótko wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i wlać ciasto do natłuszczonej tortownicy. Budyń w proszku, mleko, cukier i żółtko zmiksować na gładką masę, doprowadzić do wrzenia, białka ubić na sztywną pianę, wymieszać i pozostawić do ostygnięcia. Obierz i pokrój jabłka. Wszystkie składniki na kruszonkę zagnieść. Na ciasto wylewamy budyń, na wierzchu układamy jabłka i posypujemy posypką.
Comments are closed.