Przepyszne ciasto budyniowe z wiśnią i czekoladą. Zrób kulinarne wrażenie na swoich gościach.

Ten przepis oferuje pyszną mieszankę budyniu waniliowego, puszystego ciasta i czekoladowej wiśni na wierzchu.

Idealne połączenie dla każdego, kto lubi desery z wieloma warstwami smaku! Wypróbuj i daj się uwieść tej fali smaku.

Składniki:

  • 1 opakowanie budyniu waniliowego
  • 250 g masła (temperatura pokojowa)
  • 2 łyżki cukru
  • 450 ml mleka
  • 4 jajka
  • 175 g cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 175 ml oleju słonecznikowego
  • 175 ml mleka
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 szczypta soli
  • 360 g mąki
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżka mleka
  • 400 g wiśni (świeżych lub ze słoika)
  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 2 łyżki Nutelli
  • 1 łyżka oleju (kokosowy, arachidowy lub słonecznikowy)

Przygotowanie:

Ugotuj budyń zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Pozwól mu całkowicie ostygnąć. Masło utrzeć na kremową masę i dodawać łyżka po łyżce ostudzony budyń. Rozgrzej piekarnik do 180°C i przygotuj formę do pieczenia. W misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia i sól. Jajka, cukier i cukier waniliowy ubić na puszystą masę, dodać olej i mleko, a następnie stopniowo dodawać mąkę. Rozłóż połowę ciasta na blasze do pieczenia.

Do pozostałego ciasta dodać kakao i mleko, posmarować nim jasne ciasto, posypać wiśniami i piec 25-30 minut. Pozostaw ciasto do ostygnięcia i posmaruj wierzch kremem budyniowym. Schładzamy w lodówce, aż krem ​​będzie twardy. Rozpuść gorzką czekoladę w kąpieli wodnej, dodaj Nutellę i olej, polej kremem czekoladowym ciasto, wykonaj wzór fal i ciesz się tą kulinarną atrakcją!

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!