Przepyszne ciasto budyniowe z wiśnią i czekoladą. Zrób kulinarne wrażenie na swoich gościach.
Ten przepis oferuje pyszną mieszankę budyniu waniliowego, puszystego ciasta i czekoladowej wiśni na wierzchu.
Idealne połączenie dla każdego, kto lubi desery z wieloma warstwami smaku! Wypróbuj i daj się uwieść tej fali smaku.
Składniki:
- 1 opakowanie budyniu waniliowego
- 250 g masła (temperatura pokojowa)
- 2 łyżki cukru
- 450 ml mleka
- 4 jajka
- 175 g cukru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 175 ml oleju słonecznikowego
- 175 ml mleka
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 szczypta soli
- 360 g mąki
- 1 łyżka kakao
- 1 łyżka mleka
- 400 g wiśni (świeżych lub ze słoika)
- 200 g gorzkiej czekolady
- 2 łyżki Nutelli
- 1 łyżka oleju (kokosowy, arachidowy lub słonecznikowy)
Przygotowanie:
Ugotuj budyń zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Pozwól mu całkowicie ostygnąć. Masło utrzeć na kremową masę i dodawać łyżka po łyżce ostudzony budyń. Rozgrzej piekarnik do 180°C i przygotuj formę do pieczenia. W misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia i sól. Jajka, cukier i cukier waniliowy ubić na puszystą masę, dodać olej i mleko, a następnie stopniowo dodawać mąkę. Rozłóż połowę ciasta na blasze do pieczenia.
Do pozostałego ciasta dodać kakao i mleko, posmarować nim jasne ciasto, posypać wiśniami i piec 25-30 minut. Pozostaw ciasto do ostygnięcia i posmaruj wierzch kremem budyniowym. Schładzamy w lodówce, aż krem będzie twardy. Rozpuść gorzką czekoladę w kąpieli wodnej, dodaj Nutellę i olej, polej kremem czekoladowym ciasto, wykonaj wzór fal i ciesz się tą kulinarną atrakcją!
Comments are closed.