Deser z ciastek maślanych: kremowy i kuszący – marzenie z twarogu i śmietanki.
Daj się oczarować naszemu kruchemu deserowi z twarogiem i śmietaną, pysznym i łatwym w przygotowaniu połączeniem.
Ten deser składa się z delikatnych maślanych ciasteczek z kremową mieszanką twarogu i śmietany, zapewniających nieodparcie słodkie doznanie. Idealne na każdą uroczystość lub jako wyjątkowy deser.
Składniki:
- 800 g twarogu o niskiej zawartości tłuszczu
- 600 ml bitej śmietany lub śmietanki drobnej
- 150 g cukru
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 150 g mlecznej czekolady
- 200 g ciastek kruchych lub ciasteczek Oreo
- 100 g masła lub margaryny
- ewentualnie mleko
Przygotowanie:
Pokrusz ciasteczka, podgrzej masło lub margarynę i wymieszaj okruchy ciasteczek z płynnym tłuszczem. Mieszankę rozlać do 10 szklanek lub dużej miski, lekko docisnąć do dna i odstawić w chłodne miejsce. Twaróg, cukier i cukier waniliowy wymieszać, ubić 400 ml śmietanki na sztywną masę i dodać do masy. Jeśli śmietanka będzie zbyt gęsta, stopniowo dodawaj odrobinę mleka, aż do uzyskania pożądanej konsystencji. Jeśli chcesz, możesz dodać tutaj kilka mandarynek. Ale bardzo dobrze odsącz i osusz, aby krem nie stał się później wodnisty.
Powstałą masę przelać do naczynia żaroodpornego lub szklanek i wygładzić łyżką. Czekoladę i pozostałą śmietankę (200 ml) rozpuścić w łaźni wodnej, aż powstanie jednorodna masa. Pozostaw desery do ostygnięcia w lodówce, aby deser trochę stwardniał i udekoruj według uznania. Smacznego!
Comments are closed.