Domowy chleb z patelni bez pieczenia – Miało być na dwa dni a zjedzone w kilka chwil.
Domowy chleb z patelni bez pieczenia – proces przygotowania
Ten przepis zadowoli każdego, kto lubi domowy chleb, ale nie wie zbyt wiele o piekarniku. Przygotuj prosty przepis, dzięki któremu zawsze będziesz mieć pod ręką świeże pieczywo.
Składniki
- mąka – 400 g
- suche drożdże – 7 g
- cukier – 2 łyżeczki
- woda – 200–220 ml
- olej – 3 łyżki
- masło – 1 łyżka
Przygotowanie
Mąkę wymieszać z drożdżami i cukrem, dobrze wymieszać. Do miski dodać 100 ml wody i wymieszać ręcznie. Dodać kolejne 100 ml wody i zagnieść ciasto, które następnie przełożyć do miski i posmarować jego powierzchnię olejem.
Ciasto przykryj czystą ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na 1,5 godziny. Po tym czasie ponownie wymieszaj ciasto i odstaw na kolejne 30 minut. Nie przykrywaj już ciasta.
Nasmaruj patelnię olejem i włóż do niej ciasto. Przykryj patelnię pokrywką i gotuj na małym ogniu przez 20 minut. Po tym czasie odwrócić chleb na drugą stronę i piec kolejne 20 minut. Po upieczeniu odstaw chleb do ostygnięcia i możesz podawać.
Comments are closed.