Drożdżówki z budyniem i śmietaną – niebiańskie i słodkie: przyjemność w 5 krokach.

Daj się oczarować naszym niebiańskim drożdżówką z kruszonką, budyniem i śmietaną.

Idealne do kawy lub jako słodki poczęstunek, te drobinki są czystym uwodzicielem i gwarantują wywołanie uśmiechu na każdej twarzy.

Składniki:

Składniki na ciasto:

  • 500 g mąki lub mąki orkiszowej
  • 100 g masła, miękkiego
  • 75 g cukru
  • 250 g mleka
  • 3 żółtka
  • 42 g drożdży
  • 1/4 łyżeczki soli
  • trochę startej skórki z cytryny

Składniki na kruszonkę:

  • 150 g masła
  • 125 g cukru
  • 250 g mąki lub mąki orkiszowej

Nadzienie:

  • 750 ml mleka
  • 3 opakowania proszku budyniowego waniliowego
  • 125 g cukru
  • 6 arkuszy żelatyny lub 1 pkt.
  • 400 g bitej śmietany
  • 1 opakowanie cukru waniliowego

Dodatkowo:

  • 30 ml mleka
  • 1 łyżeczka cukru
  • trochę cukru pudru

Przygotowanie:

Do dużej miski przesiej mąkę. Zrób wgłębienie na środku i wymieszaj drożdże z odrobiną cukru i odrobiną letniego mleka, aby powstało małe ciasto wstępne. Oprószyć szczyptą mąki i odstawić pod przykryciem w ciepłe miejsce na około 20 minut. Następnie dodać resztę letniego mleka, sól, cukier, miękkie masło, żółtko i skórkę z cytryny. Zagniataj ciasto, aż będzie elastyczne i gładkie. Ręcznie około 10 minut, odpowiednio mniej w robocie kuchennym. Przykrywamy i odstawiamy ponownie w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, aż ciasto podwoi swoją objętość.

Na kruszonkę rozpuścić tłuszcz i zagnieść z mąką i cukrem na okruchy. Teraz ponownie energicznie zagniataj ciasto drożdżowe na posypanej mąką powierzchni roboczej. Następnie podziel ciasto drożdżowe na 15-18 kawałków. Uformuj z nich kulki i rozwałkuj je na grubość ok. 1 cm. 30 ml mleka wymieszać z 1 łyżeczką cukru i posmarować nim drożdże, ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i posypać posypką. Piecz cząstki drożdży w piekarniku nagrzanym do 200°C przez około 15-17 minut, aż uzyskają złoty kolor do jasnozłotego koloru, następnie pozostaw do ostygnięcia.

Ugotuj budyń z mleka, proszku budyniowego i cukru. Do jeszcze gorącego budyniu wmieszaj zmiękczoną żelatynę i włóż do lodówki, ale nie dopuść do stwardnienia. (Na chłodne dni można też pominąć żelatynę, ale wtedy można użyć zagęstnika do śmietanki.) Gdy budyń wystygnie, ostrożnie wymieszać go ze śmietanką ubitą z cukrem waniliowym. Gdy drożdże ostygną, przekrawamy je wzdłuż na pół, zalewamy kremem budyniowym i przykrywamy pokrywką posypaną posypką. Posypać odrobiną cukru pudru.

Drożdżówki można wykonać z różnymi nadzieniami. Zrobiłam też drobinki z kremem cappuccino i kremem budyniowym karmelowym. Przechowuj w szczelnym pojemniku, aby zachować świeżość do 3 dni. Zamrożone drożdżówki można rozmrozić w temperaturze pokojowej i krótko podgrzać w piekarniku, aby uzyskać świeże i ciepłe wrażenie.

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!