Ciesz się chrupiącym panierowanym kalafiorem z piekarnika – Gdy tylko wystawię ją na stół znika w kilka chwil.

Wypróbuj fantastyczny przepis na panierowany kalafior z piekarnika.

Chrupiące, pikantne i po prostu pyszne! Z bułką tartą, przyprawami i szczyptą sera kalafior staje się pysznym daniem dla całej rodziny. Ciesz się tym zdrowym i pysznym daniem jako przystawką lub daniem głównym.

Składniki:

  • 1 mały kalafior
  • 2/3 szklanki bułki tartej
  • 1/2 łyżeczki czosnku w proszku (lub świeżego czosnku)
  • 1 łyżeczka papryki w proszku
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki startego sera
  • Sól i pieprz do smaku
  • Olej roślinny w razie potrzeby

Przygotowanie:

Kalafior umyj, podziel na różyczki i gotuj w osolonej wodzie przez 4-5 minut. Następnie spłucz zimną wodą i odcedź. W misce wymieszaj bułkę tartą, starty ser, sól, pieprz, czosnek w proszku i paprykę. W osobnej misce lekko ubij jajka. Blachę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia i lekko posmaruj olejem roślinnym. Najpierw zanurz różyczki kalafiora w jajku, a następnie obtocz je w bułce tartej i mieszance sera.

Ułożyć na przygotowanej blasze i piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 200°C przez około 15-20 minut, aż ciasto będzie złociste i chrupiące.  Wyjmij z piekarnika, lekko ostudź i ciesz się smakiem! Podawaj panierowany kalafior jako pyszny dodatek lub jako danie główne z wybranym pysznym sosem. To danie jest łatwe w przygotowaniu i stanowi prawdziwą ucztę dla każdego!

Smacznego!

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!