Pizza czosnkowa – doznanie smakowe dla miłośników czosnku. Przepis.
Zanurz się w świat pysznego smaku czosnku z naszą pizzą czosnkową!
Ta pikantna pizza jest idealna dla każdego, kto uwielbia intensywny smak czosnku. Rozkoszuj się chrupiącym spodem pizzy, obficie posypanym aromatycznym czosnkiem, pikantnym serem i innymi pysznymi składnikami. Obowiązkowa pozycja dla wszystkich fanów czosnku!
Składniki:
- 300 g mąki typ 550
- 1 łyżeczka, posiekanej soli, tylko trochę
- 1 torebka/y suche drożdże
- 170ml wody
Nadzienie:
- 8 ząbków czosnku, ewentualnie więcej
- 3 czerwone papryczki chili, suszone
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżeczki suszonego oregano
- trochę soli
- 2 kulki mozzarelli
Przygotowanie:
Ze składników ciasta przygotuj ciasto drożdżowe. Zostawiamy do wyrośnięcia (ok. ½ godziny) – rozgrzewamy piekarnik do 40°. Kiedy włożymy ciasto przykryte ściereczką, wyłączamy piekarnik tak, aby paliło się tylko światło – wtedy trochę się nagrzeje. Teraz przygotuj pozostałe składniki: Obierz ząbki czosnku i posiekaj je bardzo drobno razem z suszoną papryczką chili za pomocą szybkiego siekacza. Jeśli nie masz takiego siekacza, musisz pokroić wszystko bardzo, bardzo drobno – ale uważaj: pozostałości papryczek chili pozostają pod paznokciami – więc nie wycieraj ich do oczu! Jeśli to konieczne, pracować w rękawiczkach jednorazowych.
Odcedzić mozzarellę i pokroić w plasterki. Wyrośnięte ciasto pozostawiamy w temperaturze pokojowej na kolejne 10 minut (w przeciwnym razie nie będzie można go rozwałkować), a następnie rozwałkowujemy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posmaruj oliwą z oliwek. Na cieście rozsmaruj mieszankę czosnkowo-chili. Lekko posolić.
Posypać oregano. Na wierzchu rozłóż plasterki mozzarelli. Skropić oliwą z oliwek.
Comments are closed.