Pizza czosnkowa – doznanie smakowe dla miłośników czosnku. Przepis.

Zanurz się w świat pysznego smaku czosnku z naszą pizzą czosnkową!

Ta pikantna pizza jest idealna dla każdego, kto uwielbia intensywny smak czosnku. Rozkoszuj się chrupiącym spodem pizzy, obficie posypanym aromatycznym czosnkiem, pikantnym serem i innymi pysznymi składnikami. Obowiązkowa pozycja dla wszystkich fanów czosnku!

Składniki:

  • 300 g mąki typ 550
  • 1 łyżeczka, posiekanej soli, tylko trochę
  • 1 torebka/y suche drożdże
  • 170ml wody

Nadzienie:

  • 8 ząbków czosnku, ewentualnie więcej
  • 3 czerwone papryczki chili, suszone
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżeczki suszonego oregano
  • trochę soli
  • 2 kulki mozzarelli

Przygotowanie:

Ze składników ciasta przygotuj ciasto drożdżowe. Zostawiamy do wyrośnięcia (ok. ½ godziny) – rozgrzewamy piekarnik do 40°. Kiedy włożymy ciasto przykryte ściereczką, wyłączamy piekarnik tak, aby paliło się tylko światło – wtedy trochę się nagrzeje. Teraz przygotuj pozostałe składniki: Obierz ząbki czosnku i posiekaj je bardzo drobno razem z suszoną papryczką chili za pomocą szybkiego siekacza. Jeśli nie masz takiego siekacza, musisz pokroić wszystko bardzo, bardzo drobno – ale uważaj: pozostałości papryczek chili pozostają pod paznokciami – więc nie wycieraj ich do oczu! Jeśli to konieczne, pracować w rękawiczkach jednorazowych.

Odcedzić mozzarellę i pokroić w plasterki. Wyrośnięte ciasto pozostawiamy w temperaturze pokojowej na kolejne 10 minut (w przeciwnym razie nie będzie można go rozwałkować), a następnie rozwałkowujemy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posmaruj oliwą z oliwek. Na cieście rozsmaruj mieszankę czosnkowo-chili. Lekko posolić.
Posypać oregano. Na wierzchu rozłóż plasterki mozzarelli. Skropić oliwą z oliwek.

Pieczemy pizzę na najwyższym poziomie (my mamy 275°) przez około 10 minut – aż lekko się zarumieni. Smacznego!

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!