Puszyste rogaliki makowe z delikatną maślaną nutą – Nie jadłaś jeszcze tak dobrych.
Spróbuj pysznych maślanych rogalików maślanych z nutą słodkiego maku. Idealny poczęstunek do przytulnej popołudniowej herbaty!
Składniki:
- 100 ml wody
- 17-20 g drożdży
- 1/2 łyżeczki słodu
- 130 g mąki (na drożdże)
- 100 g wody
- 100 g cukru
- 1 szczypta soli
- 1/2 jajka, ubite
- 350-360 g mąki (na ciasto)
- 100 g masła
- mak do posypania
Przygotowanie:
Dokładnie wymieszaj wodę, drożdże, słód i 130 g mąki i odstaw do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na godzinę. Dodać pozostałe składniki (100 g wody, cukier, sól, jajko, 350-360 g mąki i masło) i dobrze zagnieść. Przykryj i odstaw ciasto do ponownego wyrośnięcia na 90 minut. W tym czasie dwukrotnie zagniatamy ciasto. Ciasto ponownie krótko zagnieść i podzielić na pół. Z każdej połówki uformuj kulę i odstaw na kilka minut. Następnie rozwałkuj kulki na okrągłe krążki i za pomocą koła cukierniczego pokrój je na 6 trójkątów. Zawiń je w rogaliki.
Rogaliki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (środkowa część ciasta powinna być skierowana w dół, aby rogaliki nie zwijały się podczas pieczenia), zaginamy oba rogi w dół i pozwalamy im ponownie wyrosnąć. Jajko roztrzepać z 1-2 łyżkami wody i posmarować nim rogaliki. Posypać obficie makiem. Piec w piekarniku nagrzanym do 200°C przez około 18-20 minut, aż uzyska złoty kolor.
Comments are closed.