Chrupiące rurki z pysznym kremowym nadzieniem – Gdy tylko wystawię je na stół znika w kilka chwil.
Odkryj przepis na domowe lśniące rurki, pieczone na chrupko i wypełnione niebiańskim kremem i kruchą mieszanką. Gratka dla każdego, kto ma ochotę na słodycze!
Składniki:
Na ciasto (ciasto francuskie):
- 225 g mąki pszennej
- 25 g masła
- 1/4 łyżeczki soli
- 1/2 łyżki octu (białego octu winnego)
- 125 ml letniej wody
- 225 g masła
- 25 g mąki pszennej
Na nadzienie:
- 2 szklanki śmietany
- 50 g kruchego (kruchego orzecha laskowego)
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 2 opakowania kremu usztywniającego
- 1 żółtko do posmarowania
- 3 łyżki mleka do posmarowania
- 100 g cukru do posypania
- 1 opakowanie cukru waniliowego do posypania
Przygotowanie:
Do miski przesiej mąkę. Dodać masło, sól, ocet i wodę i wyrobić gładkie ciasto. Na kostkę masła zagnieść 225 g masła i 25 g mąki pszennej na masę i rozwałkować na kwadrat o średnicy 12 cm. Rozwałkuj ciasto na prostokąt o wymiarach 25 x 12 cm i połóż na nim kwadrat masła. Złożyć ciasto i powtórzyć tę czynność, a następnie schłodzić przez 30 minut. Powtórz i zrelaksuj się ponownie.
Ciasto rozwałkować na prostokąt i pokroić w paski. Owiń je wokół foremek i posmaruj mieszanką żółtka i mleka, obtocz w mieszance cukru i cukru wanilinowego i piecz. Pozostaw do ostygnięcia i napełnij je przygotowanym kremem i kruchym nadzieniem.
Comments are closed.