Szybki i łatwy sernik – Oto jedno z prostszych ciast, jakie przygotujesz.
Ten sernik jest nie tylko szybki w przygotowaniu, ale także absolutną rozkoszą. Dzięki chrupiącej skórce ciasta i kremowej mieszance serów idealnie pasuje na każdy stolik kawowy!
Składniki:
- 375 g mąki
- 125 g cukru
- 180 g miękkiego masła
- 1 cukier waniliowy Bourbon
- 1 żółtko
- 1 proszek do pieczenia
- 1 kg twarogu (500 g chudego twarogu, 500 g twarogu śmietankowego 40%)
- 250 g cukru
- 1 cukier waniliowy Bourbon
- 1 białko jaja
- 2 jajka
- 2,5 łyżki soku z cytryny (do smaku)
- 30 g skrobi
Przygotowanie:
Za pomocą haka do wyrabiania ciasta wymieszaj mąkę, cukier, miękkie masło, cukier waniliowy Bourbon, żółtko i proszek do pieczenia na ciasto. Połowę ciasta przełóż do natłuszczonej formy o średnicy 26 cm, posypanej bułką tartą jako spód i boki. Twaróg, cukier, cukier waniliowy Bourbon, białko jaja, jajka, sok z cytryny i skrobię wymieszać na gładką masę i wylać na spód.
Resztę ciasta pokruszyć na ciasto jako posypkę. Piec w piekarniku nagrzanym do 175 stopni, grzanie góra/dół, przez 55-60 minut.
Comments are closed.