Gigantyczny tort cheeseburgerowy: Kulinarna przygoda.

Gigantyczny tort cheeseburgerowy: kulinarna przygoda!

Ciasto cheeseburgerowe to kulinarna rozkosz sama w sobie! Poznaj nasz przepis na gigantyczne ciasto z pikantnym mięsem mielonym, soczystymi piklami i topionym serem. Przyjemność, której nigdy nie osiągniesz w pojedynkę!

Składniki:

  • 500g mąki
  • 2 łyżeczki soli
  • 1/2 kostki świeżych drożdży (21 g)
  • 1 łyżeczka cukru
  • 250 ml letniej wody
  • 4 łyżki oleju słonecznikowego
  • 1 jajko
  • 1 łyżka oleju
  • 500 g mięsa mielonego
  • sól
  • pieprz
  • keczup
  • musztarda
  • 1 cebula, pokrojona w grubszą kostkę
  • 3 ogórki kiszone pokrojone w cienkie plasterki
  • 6 plasterków sera topionego
  • woda lub mleko
  • sezam

Przygotowanie:

Wymieszaj mąkę, sól, drożdże i cukier, rozpuść w wodzie i odstaw do wyrośnięcia. Następnie dodać olej i jajko i zagnieść. Pozostaw ciasto do wyrośnięcia na 2 godziny. Mięso mielone podsmażamy, doprawiamy i odstawiamy. Ciasto rozwałkować i włożyć do tortownicy. Na wierzchu rozłóż mięso mielone, następnie ketchup, musztardę, cebulę, ogórki i ser topiony. Resztę ciasta wykorzystać jako przykrywkę, szczelnie zamknąć, posmarować wodą lub mlekiem i posypać ziarnami sezamu.

Piec w temperaturze 180 stopni przez 20-25 minut i smacznego!

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!