Gigantyczny tort cheeseburgerowy: Kulinarna przygoda.
Gigantyczny tort cheeseburgerowy: kulinarna przygoda!
Ciasto cheeseburgerowe to kulinarna rozkosz sama w sobie! Poznaj nasz przepis na gigantyczne ciasto z pikantnym mięsem mielonym, soczystymi piklami i topionym serem. Przyjemność, której nigdy nie osiągniesz w pojedynkę!
Składniki:
- 500g mąki
- 2 łyżeczki soli
- 1/2 kostki świeżych drożdży (21 g)
- 1 łyżeczka cukru
- 250 ml letniej wody
- 4 łyżki oleju słonecznikowego
- 1 jajko
- 1 łyżka oleju
- 500 g mięsa mielonego
- sól
- pieprz
- keczup
- musztarda
- 1 cebula, pokrojona w grubszą kostkę
- 3 ogórki kiszone pokrojone w cienkie plasterki
- 6 plasterków sera topionego
- woda lub mleko
- sezam
Przygotowanie:
Wymieszaj mąkę, sól, drożdże i cukier, rozpuść w wodzie i odstaw do wyrośnięcia. Następnie dodać olej i jajko i zagnieść. Pozostaw ciasto do wyrośnięcia na 2 godziny. Mięso mielone podsmażamy, doprawiamy i odstawiamy. Ciasto rozwałkować i włożyć do tortownicy. Na wierzchu rozłóż mięso mielone, następnie ketchup, musztardę, cebulę, ogórki i ser topiony. Resztę ciasta wykorzystać jako przykrywkę, szczelnie zamknąć, posmarować wodą lub mlekiem i posypać ziarnami sezamu.
Comments are closed.